Studentenstad Leuven is dé bierstad van Vlaanderen

-

Leuven is met voorsprong dé bierstad van Vlaanderen. Wie onze noorderburen kent, weet ondertussen wat dit betekent. Naast typische studentenstad is Leuven ook de thuishaven van de internationale bierbrouwer InBev. Maar Leuven is vooral een bruisende studentenstad. De Katholieke Universiteit Leuven (KUL) is één van de belangrijkste universiteiten van de Benelux. Steeds meer Nederlandse toeristen ontdekken Leuven als bestemming voor een stedentrip. De stad beschikt dan ook over vele troeven om het de toeristen zoveel mogelijk naar hun zin te maken.

Het gotische Stadhuis

Eén van de mooiste gotische gebouwen van de stad is het stadhuis aan de gezellige Grote Markt. De imposante gevel telt maar liefst 236 beelden. In het interieur werden diverse meerdere Lodewijk en gotische stijlen verwerkt. Een rondleiding brengt je langs vele waardevolle schilderijen uit de periode tussen de 17de en de 19de eeuw.

Historische binnenstad met vele pleinen

Bruisende Leuven beschikt over een historische binnenstad met talrijke grote pleinen waar in het verleden executies plaatsgevonden. Het grootste plein is het Monseigneur Ladeuzeplein met de grote bibliotheek van de universiteit waar ook de jaarlijkse kerstmarkt wordt georganiseerd. Het Martelarenplein aan de Bondgenotenlaan, dé winkelstraat van Leuven, is meestal het podium voor zowel grote als kleinere evenementen. Twee andere bekende pleinen zijn de Grote en de Oude Markt. De Grote Markt is gelegen op het drukke toeristische kruispunt van de stad en is volledig autovrije. De Oude Markt is beter bekend als "de langste kroeg ter wereld".

Leuvense Universiteitsbibliotheken

Als studentenstad heeft Leuven enkele imponerende universiteitsbibliotheken. Een prachtige monumentale bibliotheek vind je aan het Monseigneur Ladeuzeplein en dateert uit de periode 1921-1928.

Brouwerij InBev

Bier vormt al eeuwenlang de rode draad doorheen de geschiedenis van Leuven. Omstreeks de vijftiende eeuw was het er verstandiger bier te drinken in plaats van het stinkende rioolwater. In 1717 werd de brouwerij in Leuven overgenomen door Sébastian Artois. Sinds 1988 fuseerde brouwerij en maakt nu deel uit van InBev, een van de grootste internationale brouwers ter wereld.

Het Fonske

Dit opmerkelijk standbeeld vind je achter de Sint-Pieterskerk aan het Fochplein. Het beeld toont een student met water op zijn hoofd en een boek in de hand. Fonske Sampientia of de  ‘Bron der Wijsheid’ werd door de plaatselijke universiteit geschonken aan de stad bij de 550ste verjaardag van de universiteit.

Speelzalen
Als studentenstad telt Leuven diverse speelzalen. Heb je een gokprobleem en wil je er vanaf? Dat doe je makkelijker met gespecialiseerde hulp.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments