Help, mijn hond is misschien allergisch voor hondenvoer!

-

Een allergische reactie op hondenvoer bij honden lijkt steeds vaker voor te komen. Net als mensen kunnen ook honden een allergische reactie hebben op een bepaalde voedingsstoffen. De definitieve diagnose is soms lastig te stellen. Maar als je wellicht denkt dat je hond allergisch is voor hondenvoer is het handig om over te stappen op hypoallergeen hondenvoer. Maar voordat je dat gaat doen is het verstandig om jezef deze vraag te stellen: is mijn hond allergisch voor het voer? In dit artikel kan je informatie vinden over de symptomen van honden als ze allergisch zijn op het hondenvoer en word uitgelegd wat hypoallergeen hondenvoer is.

Hoe weet ik of mijn hond allergisch is voor het hondenvoer?

Een hondenvoer allergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen in het voer. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen kunnen allerlei klachten krijgen. Bij een hondenvoer allergie reageert de hond op bepaalde ingrediënten in het voer. Deze symptomen van voedselallergie komen voor bij honden: jeuk, huiduitslag, in de poten bijten, overmatig likken, krabben of bijten, slechte vacht en braken na het eten. Als één van deze symptomen voorkomt bij je hond is het raadzaam om je hond te laten onderzoeken bij een dierenarts om vast te stellen of de verschijnselen het gevolg zijn van een voedselallergie. 

Oorzaak allergie 

De oorzaken van een hondenvoer allergie kunnen verschillend zijn. De oorzaak is dat je hond allergisch is voor een van de ingrediënten in het voer. De meest voorkomende allergie is dat honden allergisch zijn voor bepaalde eiwitten. Maar de ene eiwitallergie bij de hond, is de andere niet. Meestal is dierlijk eiwit de oorzaak, maar dat hoeft niet. Vaak is er bij een allergie voor plantaardig eiwit sprake van een glutenallergie. 

Hyperallogeen hondenvoer

Hyperallogeen hondenvoer helpt tegen een allergische reactie van je hond op het hondenvoer. Het kan dus verstandig zijn om dan over te stappen op hypoallergeen hondenvoer. Het begrip hypoalleergeen wordt bij hondenvoer niet altijd eenduidig gebruikt. Er zijn meerdere definities van het begrip. Je hebt hypoallergene hondenbrokken en dat zijn brokken waarbij alle eiwitten gehydroliseer zijn. Ook heb je hypoallergene hondenbrokken die de kans op een allergische reactie verminderen (dat doen ze door maar één eiwit bron te gebruiken). En tot slot heb je nog hypoallergene hondenbrokken die alleen eiwittn bevatten waar minder dan 2% van de honden allergisch voor zijn. De eiwitten zijn in stukken geknipt zodat er geen allergische reactie kan optreden. Er zit meestal maar een soort eiwit in. We noemen dit ook wel ‘mono proteïne’. 

Zou jij overwegen om over te stappen op hyperallogeen hondenvoer?

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments