Herstelzorg na corona

-

Heb je ernstige corona gehad? En heb je het gevoel dat je erna nooit echt meer de oude bent geworden? Dan kan het heel goed zijn dat je long covid hebt. Het woordje “long” staat in dit geval voor langdurig en verwijst niet direct naar de longen zoals veel mensen in eerste instantie denken. Denk aan blijvende klachten zoals; vermoeidheid, kortademigheid, verlies van conditie en spierkracht etc. Wanneer je langdurig last houdt van deze symptomen, kan het zijn dat herstelzorg noodzakelijk is. Deze zorg bestaat uit therapie bij een fysiotherapeut. Samen proberen jullie jouw klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Door de uitbreiding van het basispakket kunnen patiënten van long covid minimaal een half jaar lang gebruik maken van paramedische zorg.

Longfunctie en longcapaciteit

Om een goed beeld te krijgen van je longfunctie en longcapaciteit gebruikt de fysiotherapeut allerlei hulpmiddelen. Zo wordt er een spirometer gebruikt om de longfunctie en longcapaciteit van de patiënt in beeld te brengen. Deze spirometers werken eenvoudig, pijnloos en betrouwbaar. De patiënt blaast via een mondstuk lucht in een apparaatje, vervolgens worden de metingen doorgestuurd naar de spirometer. Resultaten zijn snel zichtbaar en worden duidelijk aangegeven. Deze handige apparaten zijn er om eventuele longaandoeningen in een vroeg stadium op te sporen, zodat er snel de juiste diagnose gesteld kan worden. Zo kan er direct een passende behandeling worden gestart. Deze apparaatjes worden veelvuldig gebruikt door huisartsen, fysiotherapeuten, ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen.

Zuurstofsaturatie

Wat verder belangrijk is om te weten, is je zuurstofgehalte in je bloed en je hartslagfrequentie. Dit proces wordt ook wel samengevat als “zuurstofsaturatie”. Deze kan gemeten worden op verschillende plekken op het lichaam zoals bij je vingertoppen of je oren. Vaak wordt de vingertop gebruikt. Dit gebeurt door middel van een pulsoximeter. Deze wordt met een clip of sensor bevestigd aan je vinger of op je oor. Op basis van een pulsatiel signaal met een algoritme, kan de zuurstofsaturatie gemeten worden. Met pulsoximeters kan een hypoxemie worden gedetecteerd. Dit betekent dat er een zuurstoftekort in het bloed is. Dit hebben mensen met corona vaak tijdens de ziekte, maar mensen met long covid kunnen hier langdurig last van hebben. De symptomen worden beïnvloed door de ernst en de snelheid van de hypoxemie. Denk aan klachten zoals; hoofdpijn, vermoeidheid, versnelde hartslag, kortademigheid, misselijkheid, blauwe tintelende vingers, en soms zelfs toevallen. Vandaar dat het zo belangrijk is dat bij long covid het ziektebeeld van de patiënt in kaart wordt gebracht door middel van deze handige apparaten. Zo kan de juiste diagnose gesteld worden. Blijf niet te lang met je klachten lopen, en vraag een doorverwijzing aan je huisarts.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments